Andre symptomer ved Morbus Crohn og Colitis Ulcerosa

Der er efterhånden en del spørgsmål, dels i forummet, men også i mail rådgivningen, der går på følgesygdomme til de kroniske tarmbetændelser Morbus Crohn (MC) og Colitis Ulcerosa (CU). Det er vigtigt, at man som patient ved, at de kroniske tarmsygdomme også kan give symptomer uden for tarmsystemet. Desuden bør man vide, at der ved CU kan være symptomer selvom tyktarmen er fjernet.

Har du symptomer som disse skal du søge læge, og få en behandling sat i gang, de kan og bør behandles ved et samarbejde mellem mavetarmlægerne, hudlæger øjenlæger osv. I mange tilfælde behandles der med samme medicin typer, som man anvender ved udbrud i selve tarmsygdommene, f.eks. Immun dæmpende og prednisolon.

Tænder

En del patienter oplever at deres tænder begynder at flække, der kommer huller og tandkødsbetændelser med løse tænder.
En del af symptomerne skyldes medicinske bivirkninger, fra de immun dæmpende medikamenter, som f.eks. Imurel, skadelige bakterier får nemmere overtag, når immunforsvaret dæmpes, man skal også være opmærksom på at MC, kan angribe mundhulens slimhinde.

Bed din tandlæge lave en tand status oversigt i din journal, inden du påbegynder en immundæmpende behandling.
Der arbejdes på at få offentlig dækning af eventuelle øgede tandudgifter, i forbindelse med kroniske tarmsygdomme, derfor er det vigtigt at tandlægen kender status før og efter diagnosen.

Øjne

Gener er næsten altid tilstede, ved samtidig udbrud i tarmlidelsen. Søg straks læge, ved smertende og røde øjne. Der er 3 typer.

  1. Betændelse i hele øjet
  2. Betændelse i hvide substans
  3. Regnbuehindebetændelse

Man kan miste synet, på fra ganske få dage til en uge uden behandling. Få din læge eller ambulatoriet, til at skaffe en akut hastende tid hos øjenlægen. Behandling skal sættes i gang så hurtigt som muligt.

Skelettet og bevægeapparatet

Led smerter

Man kan få begge typer på en gang.

Morbus Bechterew (spondylitis)

Er en lidelse i ledbåndene foran rygsøjlen. Den gør ryggen stiv. Ledene vokser sammen og patienten får en skrumpning af ryggen, der medfører en krumning af rygsøjlen. Følger ikke tarmsygdommen. Denne sygdom ses hyppigere ved Morbus Crohn end ved CU. Betændelse imellem nedre ryghvirvler og bækken giver smerter over korsbenet og nedsat bevægelsesfrihed, betyder, at patienten ikke kan tage lange skridt. Følger kun i let grad tarmlidelsen.

Knogleskørhed Osteoporose

Der er øget risiko ved prednisolon behandling. Man skal altid tage kalk med D-vitamin, under prednisolon behandling. Der er en øget risiko for Osteoporose efter at have fået gentagne operationer på tyndtarmen. Osteoporose er udbredt ved tyndtarms Crohn. Patient med MC i tyndtarmen bør jævnligt kontrolleres for om de har D vitaminmangel.

Hud

Knuderosen

Blålig røde hævede knuder ofte på forsiden af underben. Følger tarmsygdommens aktivitet.

Pyoderma gangraenosum (sterile sår)

Starter ofte med dannelse af ømme blærer, som hurtigt bliver blålige, med underminerede kanter. Sårene sidder ofte på underkroppen eller i operations ar, men kan forekomme overalt på kroppen. Meget smertefulde. Kræver tilsyn og behandling af hudlæge.

Lever/galdeveje

Betændelse i galdeveje

Giver forsnævringer i galdegange. Infektioner. Denne lidelse ses kun hos patienter som kun har tyktarmsproblemer. Ses ikke ved patienter, som kun har tyndtarmsproblemer. Dvs. kun ved MC i tyktarmen og CU.

Kronisk leverbetændelse

Har man haft CU i mere end 10 år, så er der en øget risiko for kræft, såfremt patienten har konstant små udbrud. jo mindre aktivitet i sygdommen, jo mindre er kræftrisikoen.

Galdesten

Ved crohn opererede, hvor dele af tarmen er fjernet. Forsnævringer i tarmen. Begge dele ændrer tarmens optagelse af salte og galde, og kan øge risikoen for  galdesten.

Andre organer

Vitaminmangel

Patienter med ileostomi, kun lidt tyndtarm tilbage eller stort output, skal bede lægen være opmærksom på vitaminmangel, symptomer som træthed og mathed kan skyldes mangel på f.eks. B12 og jern, der giver blodmangel(anæmi)

Nyrer

Nyresten. Der ses en øget risiko for MC patienter, efter operation i tyndtarmen.

Lunger

Crohn i lungerne. Meget sjælden. Crohn kan ses som en skygge på lungerne, når man ser på et røntgenbillede. Det. skønnes at 50-100 patienter har dette på verdensplan.

Der er en genetisk faktor i de autoimmune sygdomme, og en del kan også opleve psoriasis, diabetes og andre autoimmune lidelser hos sig selv eller i familien.

Forvent ikke at den privat praktiserende læge, kender til alle følgesygdommene, og deres mulige sammenhæng med tarmsygdommene, så husk altid at nævne at du er diagnosticeret med CU eller MB.

Menu


Nøgleord (søg)
   komplikationer     
 
Andre muligheder

Ris/ros?
Skriv til COPA
Skriv i forummet

Ikke medlem af COPA?
Meld dig ind her

Brug for mere rådgivning?
Find mere materiale
Se artikler m.v.

Seneste nyt
Nyheder

Brug for hjælp?
Find hjælp her

Links
Links til andre sider

 
Forum

> Besøg COPA's forum > Nyt indlæg (seneste 72 timer)

Arrangementer de næste 4 uger
Der er desværre ingen arrangementer de næste 4 uger.
Kig under din lokalforening for at se om der skulle være andre arrangementer.

> Oversigt over alle kommende arrangementer > Arrangementet foregår om mindre end 14 dage

Lokalforeninger (Antal arrangementer)

Bornholm (5) - Frederiksborg (0) - Fyn (2) - Gl. Viborg amt (0) - København/Frederiksberg (0) - Midtvestjylland (2) - Nordjylland (0) - Roskilde/Køge (3) - Storkøbenhavn (1) - Storstrøm/Lolland - Falster (2) - Sydvestjylland (0) - Sydøstjylland (1) - Sønderjylland (1) - Vestsjælland (0) - Århus (0)

Interessegrupper (Antal arrangementer)

Familiær Polypose-gruppen (0) - Forældregruppen (0) - Ungdomsgruppen (0) - Urostomigruppen (1)